Dubbel glas laten plaatsen?

Vergelijk gratis offertes & bespaar!

Gratis & vrijblijvend

Dubbel glas

Bespaar op de energiekosten en plaats dubbel glas! Dubbel glas bestaat uit twee glasplaten met een spouw. Doordat de spouw gevuld is met droge lucht, ontstaat er ook geen condensvorming aan de binnenzijde van de ramen. Er bestaan verschillende soorten dubbele beglazing. Op deze pagina lees je hier alles over. Verder geven we je informatie over de prijzen, de isolatiewaarde en de terugverdientijd.

Besparen op de kosten? Start gratis offerteaanvraag!

Vraag via het offerteformulier een gratis en vrijblijvende offerte met scherpe prijs aan. Je ontvangt spoedig een aanbieding van een glasservice bij jou in de buurt!


Glaszetter nodig?

Gratis offertes vergelijken!

Soorten dubbel glas

Er zijn verschillende glassoorten. Eén van de meest bekende is dubbel glas (ook wel thermopane glas genoemd). Elke glassoort bestaat uit twee glasplaten met een spouw. Een spouw is een kleine ruimte tussen de glasplaten. Deze ruimte is gevuld met droge lucht of edelgas en hierdoor isoleert dit glastype een stuk beter dan enkelglas. Thermopane glas wordt ook gebruikt voor een deur.

Laat je goed adviseren door een glasspecialist uit de regio voor dubbele beglazing. Weet je niet wat voor glastype je nu hebt? Zoek dan de codering op. Op de codering op de aluminium strip staat het type. Hieronder lees je meer over elk soort dubbel glas en de prijzen.

dubbel glas

Standaard dubbel glas

Standaard dubbel glas bestaat uit twee glasplaten met een ruimte ertussen, de spouw. Deze spouw is gevuld met droge lucht. Doordat thermopane glas veel beter isoleert dan enkelglas, wordt er meestal gekozen om de enkele glasplaten te vervangen door dubbele beglazing.

De isolatiewaarde van een raam wordt aangegeven met de U-waarde. Deze waarde geeft aan hoeveel warmte er verloren gaat. Hoe lager de waarde, hoe beter het glas isoleert. De waarde van standaard dubbel glas is 2,8 W/m²K.

In de meeste woningen kom je geen enkelglas meer tegen en zijn de ramen meestal gemaakt met dubbele beglazing. Alhoewel standaard dubbel glas al een stuk beter isoleert dan enkelglas, kiezen de meeste mensen toch voor de plaatsing van HR-beglazing. Deze beglazing isoleert namelijk nog beter.

Standaard dubbel glas van een glaszettersbedrijf heeft een gemiddelde prijs per m² van €100,-. Je bespaart per 10 vierkante meter glas ongeveer €100,- per jaar op de energiekosten.

Hoog rendement dubbel glas

Dubbel glas is de voorloper van hoogrendementsglas. HR-glas bestaat uit meestal uit twee glasplaten met een spouw. Er is zelfs een type hoog rendementsbeglazing dat bestaat uit drie glasplaten. Het verschil met dubbel glas is dat HR-glas ook nog een metaalcoating heeft dat extra warmte werend werkt.

Er zijn verschillende soorten isolatieglas. De spouw van normaal HR-beglazing is gevuld met droge lucht, maar vanaf HR+ is de spouw gevuld met edelgas. Hierdoor isoleren HR+ en HR++ nog beter. Hoe lager de waarde, hoe beter het raam isoleert. HR+++ bestaat uit drie glasplaten en isoleert het beste. Nadelig aan HR+++ is dat de aanschafprijzen nog erg hoog zijn.

De kosten voor hoog rendement beglazing beginnen vanaf €120,- per vierkante meter en je bespaart er tot €180,- per jaar mee op de stookkosten per 10 m² glasoppervlak.

Wat voor dubbel glas heb ik?

Wil je weten wat voor soort dubbel glas je hebt? In deze video wordt uitgelegd hoe je dit controleert.Hoe werkt dubbel glas?

Dubbele beglazing bestaat uit twee glasplaten. Deze glasplaten worden met een aluminium afstandshouder aan elkaar verbonden, waardoor er een ruimte tussen de platen ontstaat. Dit noemen we de spouw. In de spouw wordt vervolgens droge lucht of een edelgas gespoten. Het is belangrijk dat de spouw helemaal is afgesloten, anders ontstaat er een dubbel glas lek dat niet te repareren is. De droge lucht in de spouw zorgt voor een verbeterde isolatie, maar voorkomt ook condensvorming aan de binnenzijde van het raam.

HR-beglazing heeft naast een spouw ook nog een warmte werende coating aan de binnenzijde van één van de glasplaten. Deze coating wordt gemaakt van hele fijne metaaldeeltjes en is niet waar te nemen met het blote oog.

glaszetter dubbelglas

Kosten dubbel glas inclusief plaatsen

De kosten voor dubbel glas zijn afhankelijk van het soort dubbele beglazing dat je laat plaatsen. De gemiddelde prijs voor standaard dubbel glas is €100,- per vierkante meter inclusief de montage en de btw. HR-glas begint vanaf €120,- per vierkante meter. De meeste mensen kiezen tegenwoordig voor de plaatsing van hoog rendement glas++. Dit glassoort heeft namelijk een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.

De kosten voor de plaatsing van nieuwe beglazing zijn afhankelijk van een aantal factoren. Het soort glas dat je kiest is van invloed op de kosten, maar ook de grootte van het glasoppervlak en de montage. Vraag offertes aan voor de exacte prijzen.

Prijstabel: dubbel glas plaatsen

Soort glas Gemiddelde prijs per m² incl. montage en btw
Standaard dubbel glas €100,-
HR glas €120,-
HR+ glas €130,-
HR++ glas €135,-

Vraag voor exacte prijsberekeningen geheel vrijblijvend offertes aan.


Wil je goedkoop dubbel glas aanschaffen?

Vraag een gratis scherp geprijsde offerte aan!

Gratis offertes vergelijken


Hoe met dubbel glas op energie besparen?

Dubbel glas heeft een isolatiewaarde van 2,8 W/m²K. Hiermee bespaar je ongeveer €100,- per 10 m² aan glasoppervlak. Wil je nog meer besparen? Kies dan voor hoog rendement dubbel glas. HR++ heeft bijvoorbeeld een isolatiewaarde van 1,2 W/m²K en hiermee bespaar je ongeveer €180,- per 10 m² glasoppervlak.

Wil je besparen op de kosten voor energie? Dan kan met dubbel glas! De isolatiewaarde van glassoorten wordt aangegeven met de U-waarde. Deze waarde wordt ook wel een warmtegeleidingscoëfficiënt genoemd en geeft aan hoeveel warmte er verloren. Hoe lager de waarde is, hoe beter het materiaal isoleert. Je leest op de milieucentraal.nl meer over besparen op je energierekening.

Jaarlijkse besparing met dubbele beglazing

Soort glas Jaarlijkse besparing gas per m² raam * Jaarlijkse besparing kosten bij 10 m² glas **
Standaard dubbel glas 13 m³ €100,- per jaar
HR glas 16 m³ €125,- per jaar
HR+ glas 21 m³ €165,- per jaar
HR++ glas 23 m³ €180,- per jaar

* Let op: de besparing is t.o.v. van enkel glas. Vraag voor exacte prijsberekeningen geheel vrijblijvend offertes aan.
** Bij een gemiddelde gasprijs van €0,79 per m³ (2019)

Plaatsen van dubbele beglazing

Voor de montage van nieuwe dubbele beglazing, verwijdert de glaszetter eerst de oude glazen. Hiervoor maakt hij de glaslatten los en daarna verwijdert hij de kitrand. De glaszetter haalt voorzichtig het glas uit de sponning. Vervolgens verwijdert hij de oude kitresten en maakt hij alle randen goed schoon.

Daarna begint de glaszetter met de plaatsing van dubbele beglazing. Hierbij is het belangrijk dat de juiste kant naar buiten is geplaatst, anders isoleert het raam minder goed. De glaszetter dicht vervolgens alle naden en kieren met kit en plaatst de glaslatten terug.

kosten dubbel glas

Nieuw dubbel glas in bestaande kozijnen?

Is het glas in je ramen aan vervanging toe en wil je weten of nieuw goedkoop dubbel glas past? Dat is afhankelijk van een aantal zaken. Ten eerste is het belangrijk om te kijken naar de conditie van het kozijn. Het materiaal moet namelijk in goede conditie verkeren. Thermopane glas is dikker dan standaard enkelglas. Er moet dus wel ruimte zijn voor dit dikkere glas. Hetzelfde geldt voor hoog rendement glas, dit is dikker dan standaard dubbele beglazing.

Waarom een glaszetter?

Het is verstandig om een glaszetter uit de regio in te schakelen om te controleren of het mogelijk is om nieuw thermopane glas in een bestaand kozijn te monteren. De glaszetter kijkt ook altijd naar de isolatiewaarde van het kozijn. Isoleert het kozijn namelijk niet goed, dan verlies je alsnog veel warmte, ook al plaats je isolerende beglazing.

Subsidie op dubbel glas?

Tot 1 januari 2020 is er een speciale subsidieregeling voor Verenigingen van Eigenaren (VvE) voor isolerende beglazing. Deze regeling heet de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis. Het maximale bedrag per koopwoning bedraagt €20.000,- voor het nemen van energiebesparende maatregelen. Lees er meer over op rvo.nl.

Is er helemaal geen subsidie meer voor particulieren om te besparen op de kosten?

Ja, er zijn nog wel subsidies! Via energiesubsidiewijzer.nl vind je eenvoudig een beschikbare subsidie en andere aantrekkelijke regelingen. Denk aan een lokale subsidie of een Energiebespaarlening.

Dubbel glas op maat

De meeste glasplaten zijn verkrijgbaar in verschillende standaardformaten, maar soms past een standaardformaat niet. Denk hierbij aan extra grote ramen of een aparte vorm. In dat geval is het noodzakelijk om de dubbele beglazing te laten inmeten en op maat te laten maken.

De levertijd van een raam op maat van een glaszettersbedrijf is vaak langer dan voor standaardglas, want het wordt speciaal voor je gemaakt. Ook de prijzen voor op maat gemaakte dubbele beglazing zijn meestal iets hoger. Het is verstandig om een glaszetter langs te laten komen voor het inmeten van de ramen. Dan weet je zeker dat alle afmetingen kloppen.

dubbele beglazing

Veel gestelde vragen

Een glaszettersbedrijf krijgt vaak dezelfde vragen over de levensduur van dubbele beglazing, wat de isolatiewaarde is en wat je moet doen bij glasschade. Wij hebben de meest gestelde vragen voor je beantwoord! Lees snel verder.

Wat is de levensduur dubbel glas?

De gemiddelde levensduur van dubbel glas is twintig jaar. Op de aluminium strip staat altijd de productiedatum. De levensduur wordt onder andere beïnvloed door de plaatsing en het onderhoud van het kozijn. Bij een foute montage is een thermopane glas lek namelijk een veel voorkomend gevolg en dit heeft gevolgen voor de levensduur. Bij glasschade is het bijna altijd nodig om nieuwe dubbele beglazing te monteren, want een reparatie is meestal niet mogelijk.

Wat is de U-waarde van dubbel glas?

Hoe goed dubbele beglazing isoleert wordt aangegeven met de U-waarde. Standaard enkele beglazing heeft een waarde van 5,6 W/m²K. Dit is zeer slecht en daarom wordt deze beglazing ook niet meer geplaatst in ramen. Standaard dubbel glas isoleert al een stuk beter, de isolatiewaarde is 2,8 W/m²K. Echter geldt dat hoe lager de isolatiewaarde is, hoe beter het raam isoleert. HR-glas heeft een waarde tussen de 1,9 en de 1,2 W/m²K.

Wat te doen als dubbel glas lek is?

Bij een glaslek is er vocht en vuil in de spouw gekomen, dit veroorzaakt condensvorming tussen de glasplaten. Uiteindelijk zal het raam wit uitslaan, want door de kalkvorming ontstaat er een witte waas. Een glasreparatie is helaas niet mogelijk bij een dubbel glas lek. De aluminium afstandshouders sluiten de spouw namelijk niet meer goed af en een glaszetter kan het vocht er niet meer uithalen.

Wat is de terugverdientijd?

Doordat je bespaart op de energiekosten, verdien je de investering van de nieuwe ramen uiteindelijk weer terug. De gemiddelde terugverdientijd voor 10 vierkante meter standaard thermopane glas is ongeveer 10 jaar. Je bespaart namelijk €100,- per jaar op de stookkosten doordat je 130 m³ gas minder verbruikt.

De kosten voor 10 m² glasoppervlak zijn €1.000,-. HR++ heb je zelfs binnen 7,5 terugverdiend, vanwege de aantrekkelijke aanschafprijs en de hoge besparing op gas.

plaatsen goedkoop dubbel glas

Gratis offertes voor dubbel glas ontvangen

Dubbel glas (op maat) heeft vele voordelen. Het isoleert goed, er ontstaat geen condensvorming aan de binnenzijde en het tocht niet. Voor de isolatie is het belangrijk dat de dubbele beglazing op de juiste manier geplaatst is. Eventuele kieren en naden laten namelijk vocht door en hierdoor ontstaat er glasschade.

Glaszetter nodig?

Met een glaszetter uit de regio ben je verzekerd van deskundig advies en hoogwaardige kwaliteit. Je krijgt spoedig offertes met scherpe prijzen van glaszettersbedrijven in de buurt door het offerteformulier in te vullen. De offertes zijn helemaal gratis en vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast. Vraag nu gratis offertes aan!