Isolatieglas laten plaatsen?

Vergelijk gratis offertes & bespaar!

Gratis & vrijblijvend

Isolatieglas

Bespaar op de energiekosten door isolatieglas in je woning te plaatsen! Door glas te plaatsen met goede isolatie voorkom je namelijk warmteverlies. Hierdoor verwarm je je huis efficiënter en hoef je minder te stoken. Er zijn verschillende soorten isolerende beglazing. Op deze pagina lees je alles over de soorten isolerende beglazing, de gemiddelde prijzen en de isolatiewaarden.

Schakel een glasbedrijf in: Start gratis offerteaanvraag!

Vul het offerteformulier in en ontvang spoedig scherp geprijsde offertes van een glaszettersbedrijven uit de regio. Deze offertedienst is geheel gratis en vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast.


isolatieglas

Wat is isolatieglas?

Vaak denken mensen dat dubbele beglazing en isolatieglas hetzelfde is, maar er zijn wel degelijk verschillen tussen deze twee glassoorten. Dubbele beglazing is namelijk de voorloper van isolatieglas. We noemen isolerende beglazing meestal hoogrendementsglas. Er zijn diverse soorten isolatieglas.

Isolatieglas bestaat uit twee of drie glasplaten met een spouw. Deze spouw is gevuld met droge lucht en er is een transparante metaalcoating aangebracht. Door de spouw en de coating isoleren deze glassoorten zeer goed. Door je woning te isoleren bespaar je op de energiekosten. Een ander voordeel van isolatieglas is dat er geen condensatie aan de binnenzijde van het raam ontstaat. Dit zien we wel vaak bij enkele beglazing zonder isolatie.

Soorten isolatieglas

Er bestaat verschillende soorten isolatieglas. Alle soorten hebben gemeen dat de isolatie zeer goed is, maar de ene isoleert net wat beter dan de andere. Alle soorten isolatieglas isoleren beter dan dubbelglas. Dit komt door de dikte van het isolerend glas, de metaalcoating en of een spouw is gevuld met droge lucht of met gas. Isolerende beglazing is niet alleen warmte werend, maar ook geluidswerend. Hieronder lees je meer over alle soorten isolatieglas.

HR-glas

HR-glas bestaat uit twee glasplaten met een spouw ertussen. Deze ruimte is net als dubbele beglazing gevuld met droge lucht voor isolatie. Maar HR-glas heeft ook nog een speciale metaalcoating aan de binnenzijde van één van de glasplaten. Deze coating zorgt ervoor dat het isolerend glas een goede isolatie heeft.

De prijzen voor HR-glas zijn ongeveer €120,- per vierkante meter. De U-waarde van HR-glas is ongeveer 1,9 W/m²K. Ter vergelijking: dubbelglas heeft een waarde voor isolatie van 2,8 W/m²K.

Lees hier meer over de U-waarde van isolatieglas.

Glaszetter nodig?

Gratis offertes vergelijken!

HR+ glas

HR+-glas bestaat ook uit twee glasplaten, maar de spouw is niet gevuld met droge lucht. De spouw van HR+-glas is namelijk gevuld met een edelgas. Voorbeelden van gebruikte edelgassen zijn argon en krypton. Het voordeel van een edelgas is dat het beter isoleert dan droge lucht. De twee glasplaten worden op afstand gehouden door speciale aluminium afstandshouders.

HR+-glas heeft gemiddelde prijzen van €130,- per vierkante meter. De isolatiewaarde van dit isolatieglas is 1,6 W/m²K.

isolatie glas

HR++ glas

Eén van de meest populaire soorten isolatieglas is HR++-glas. HR++-glas heeft namelijk een zeer goede prijs-kwaliteitsverhouding. Het isoleert erg goed, maar is ook nog betaalbaar en heeft hierdoor een kortere terugverdientijd. De ruimte tussen de twee glasplaten is gevuld met edelgas, er is een metaalcoating aangebracht en de glasplaten zijn dikker. Hierdoor is het raam ook iets zwaarder, maar het past vaak nog wel in bestaande kozijnen.

De kosten voor HR++ glas is gemiddeld €135,- per vierkante meter. De gemiddelde U-waarde van HR++-glas is 1,2 W/m²K.

HR+++ glas

Driedubbel glas is nog een relatief nieuw isolatieglas. Het bestaat uit maar liefst drie glasplaten. De spouw, dit zijn er twee, zijn gevuld met edelgas. Dit isolatieglas isoleert zeer goed, maar er is ook een nadeel. Doordat het isolerend glas bestaat uit drie glasplaten, is het glas erg dik en erg zwaar. Hierdoor is het vaak niet geschikt om in bestaande kozijnen te plaatsen. Wil je HR+++- of triple glas laten monteren? Dan moet je vaak ook de kozijnen vervangen.

De prijs per vierkante meter voor HR+++ is gemiddeld €175,- per vierkante meter. Driedubbel glas (HR+++) isoleert erg goed en heeft een U-waarde van 0,9 W/m²K.

Verschillen en overeenkomsten isolatieglas en dubbel glas

Dubbel beglazing en isolatieglas lijken veel op elkaar, maar er zijn wel een aantal verschillen. Isolatieglas isoleert beter, is vaak iets dikker doordat de glasplaten dikker zijn en er zijn verschillende soorten vullingen voor de spouw. Bij dubbele beglazing is de spouw altijd gevuld met droge lucht. HR-isolerend glas heeft echter vaker een vulling met edelgas, waardoor deze beter isoleert.

Daarnaast is er op isolatieglas een metaalcoating aangebracht. Deze coating wordt aangebracht aan de binnenzijde van één van de glasplaten en zorgt voor een verbeterde isolatie. Overigens zie je niets van de coating, want deze is helemaal transparant.

Overzicht isolatieglas en dubbel glas

Soort glas Vulling met: Dubbel glas Isolatieglas U-waarde
Standaard dubbel glas Lucht X 2,8 W/m²K
HR-glas Lucht
(+ metaalcoating)
X X 1,9 W/m²K
HR+ glas Edelgas
(+ metaalcoating)
X X 1,6 W/m²K
HR++ glas Edelgas
(+ metaalcoating)
X X 1,2 W/m²K
Triple glas (HR+++ glas) Edelgas
(+ metaalcoating)
X 0,9 W/m²K

Isolatiewaarde isolatieglas

De isolatiewaarde van isolerend glas wordt aangegeven met de U-waarde. Deze waarde voor isolatie geeft aan hoeveel warmte er verloren gaat. Hierbij geldt altijd: hoe lager de isolatiewaarde, hoe beter het materiaal isoleert. De gemiddelde waarde van isolerend glas ligt tussen de 1,9 W/m²K en de 0,9 W/m²K.

De isolerende kwaliteiten van een raam zijn niet afhankelijk van het isolerend glas dat er gebruikt wordt, maar ook van het kozijn en de plaatsing. Alleen met een goede montage ben je namelijk verzekerd van de hoogst mogelijke isolatie.

Voor de beste isolatiewaarde moet je kiezen voor het monteren van triple glas door een glaszetter. Driedubbel glas is echter niet altijd geschikt en bovendien nog erg duur. Daarom kiezen de meeste mensen voor HR++-glas. Binnen een aantal jaar heb je de kosten weer terugverdiend, doordat je bespaart op de energiekosten door de goede isolatie.

dikte isolatieglas

Prijzen isolatieglas

De prijzen voor goedkoop warmte- en geluidswerend HR-glas zijn gemiddeld €120,- per m². De prijzen voor de andere soorten zijn iets hoger. Zo kost HR+-glas ongeveer €130,- per m² en zijn de prijzen per m² voor HR++-glas gemiddeld €135,-. Alhoewel de prijzen voor deze twee soorten isolerend glas hoger zijn, ben je uiteindelijk vaak goedkoper uit. Dit komt omdat je meer bespaart op de energiekosten, waardoor je de investering sneller terugverdient.

Triple glas kost ongeveer €175,- per m². Je moet er wel rekening mee houden dat je je kozijnen ook moet vervangen voor triple glas. Dit komt omdat het driedubbel glas te dik en te zwaar is voor bestaande kozijnen. De prijzen van een glaszettersbedrijf liggen daarom vaak hoger voor dit driedubbel isolerend glas.

Prijstabel: kosten isolatieglas plaatsen

Soort glas Gemiddelde prijs per m² incl. montage en btw
HR glas €120,-
HR+ glas €130,-
HR++ glas €135,-
Triple glas (HR+++ glas) €175,-

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw. Vraag voor exacte prijsberekeningen gratis en vrijblijvend offertes aan.


Wil je besparen op de energiekosten? Plaats isolatieglas!

Vul het offerteformulier in voor een scherp geprijsde offerte van een glashandel.

Gratis offertes vergelijken


Isolatieglas plaatsen

Eerst verwijdert de glaszetter de oude beglazing. Hij haalt de glaslatten weg en snijdt de kitrand weg. Vervolgens verwijdert de glaszetter het isolerend glas uit het kozijn. Daarna maakt hij het kozijn schoon van alle oude kitresten.

Na het schoonmaken plaatst de glaszetter het isolatieglas in het kozijn. Hierbij let hij op dat hij de glasplaat op de juiste manier plaatst, want isolatieglas heeft namelijk een binnen- en een buitenkant. De glaszetter maakt het isolatieglas vast met een kitrand en plaatst daarna de glaslatten weer terug.

Bij de plaatsing van isolatieglas door de glasservice is het belangrijk dat alle randen en kieren afgedicht zijn. Dit is bevorderlijk voor de isolatiewaarde, maar ook voor het voorkomen van vochtproblemen. Je krijgt tot 15 jaar garantie op het plaatsen van isolatieglas.

Dikte van isolerende beglazing

De dikte van isolerende beglazing wordt aangegeven met drie getallen. Het eerste en derde getal geven de dikte aan van de glasplaten en het tweede getal geeft de dikte aan van de spouw. HR++ heeft een glasdikte van 4,5 tot 6,5 millimeter per glasplaat. De spouw is meestal 1 tot 1,5 centimeter. Op één van de glasplaten is een folie aangebracht van ongeveer 0,3 tot 0,4 millimeter.

Triple glas van een glaszettersbedrijf bestaat uit drie glasplaten en het totale raam is daarom een stuk dikker. Hierdoor past dit glastype niet altijd in bestaande kozijnen.

Welke factoren zijn belangrijk bij het bepalen van de benodigde dikte?

  • De grootte van het glasoppervlak.
  • Het kozijn waarin het isolatieglas geplaatst wordt.
  • De isolatiewaarde die je wilt bereiken.

Is er subsidie voor isolatieglas beschikbaar?

Op dit moment is er geen landelijke subsidie voor particulieren voor de plaatsing van isolatieglas door een glaszetter. Verenigingen van Eigenaren (VvE) kunnen nog wel een subsidie aanvragen. Deze Subsidie Energiebesparing Eigen Huis geldt alleen voor het nemen van energiebesparende maatregelen. Op rvo.nl lees je hier meer over.

Zijn er dan helemaal geen subsidies voor isolatie in 2024 meer voor particulieren?

Soms zijn er nog wel gemeentelijke of andere lokale subsidieregelingen waar je gebruikt van kunt maken. Via de website energiesubsidiewijzer.nl krijg je een handige lijst met alle beschikbare subsidies voor isolatie en andere aantrekkelijke regelingen, zoals een Energiebespaarlening.

goedkoop isolatieglas plaatsen

Ontvang een gratis offerte voor isolerende beglazing

Wil je isolatieglas laten plaatsen door een glaszetter? Een verstandige keuze! Met isolerende beglazing bespaar je namelijk aanzienlijk op de kosten voor energie. HR-glas heeft namelijk een zeer goede isolatie, waardoor warmteverlies voorkomen wordt. Er zijn verschillende soorten isolatieglas. Laat je daarom goed adviseren door een glaszetter.

Schakel een glaszetter in!

Voor een goede isolatiewaarde is een juiste plaatsing van isolerend glas erg belangrijk. Schakel daarom altijd de glasservice in voor de plaatsing van de isolerende beglazing. Vul het offerteformulier in voor gratis en vrijblijvende offertes van een glaszettersbedrijven uit de regio. Je krijg tot 15 jaar garantie op het plaatsen van dubbel isolatieglas.