Glaszetter nodig?

Vergelijk gratis offertes & bespaar!

Gratis & vrijblijvend

Soorten glas

Dertig jaar geleden was de keuze voor beglazing heel simpel: enkel of dubbel glas. Tegenwoordig zijn er heel veel soorten glas verkrijgbaar met verschillende eigenschappen. Het kiezen van de juiste beglazing is een belangrijke keuze. De beglazing bepaalt, onder andere, de isolatiewaarde van je woning. Door de vele mogelijkheden is die keuze niet gemakkelijk. Vraag via het offerteformulier een gratis en vrijblijvende offerte aan.

Start gratis offerteaanvraag!

Op deze site lees je meer over verschillende glassoorten. Daarnaast kan een vakman je informeren en adviseren over de vele mogelijkheden.

Welke glassoorten zijn er?

Glassoorten kunnen op drie manieren worden ingedeeld: op basis van aantal glasplaten, isolatiewaarde of functie. Het aantal glasplaten en de isolerende werking hebben veel met elkaar te maken. Hoe meer glasplaten, hoe beter de isolerende werking van de ruiten. Maar van bijvoorbeeld dubbel glas bestaan er meerdere glassoorten met elk hun eigen eigenschappen. Ook kunnen glassoorten een specifieke functie hebben zoals bij geluidswerend en veiligheidsglas het geval is. Hieronder lees je alles over de volgende soorten beglazing:

  • Enkel, dubbel en driedubbel glas
  • Glazen met een hoge of lage isolatiewaarde
  • Glazen met een speciale functie
  • Andere glazen, zoals matglas en glas-in-lood

Meer weten over de soorten glas en de prijzen?

Via het offerteformulier vraag je een gratis offerte aan!

Gratis offerte aanvragen


soorten glas

Soorten glas: aantal glasplaten

De eerste manier om glazen in te delen is op basis van het aantal glasplaten. Enkel glas bestaat zoals de naam al zegt uit een enkele glasplaat. Deze ruiten worden voor buitenbeglazing bijna niet meer gebruikt, omdat zij weinig isolerend is. Dubbel glas isoleert beter omdat het uit twee glasplaten bestaat met daartussen een isolerende laag. Driedubbel glas is met drie glaslagen de meest isolerende glassoort. Lees hieronder meer over deze glazen.

Enkel glas

Enkel glas was in de jaren ’70 de norm voor beglazing. Hoewel deze glazen niet isoleren, worden ze toch meer gekocht dan je zou denken. Denk hierbij aan glazen in binnendeuren. Maar ook in garages wordt enkel glas nog wel geplaatst. Het grootste voordeel van deze glazen is de aankoopprijs. In vergelijking met andere glassoorten is enkel glas het meest voordelig. Het gebruik ervan is echter niet goedkoop, omdat de glazen niet isoleren.

dubbel glas

Dubbel glas

Het meest verkochte glas is dubbel glas. Dubbel glas bestaat uit twee glaslagen met daartussen een isolerende laag, de spouw. Een metalen afstandshouder zorgt voor de ruimte tussen de twee glasplaten. Er zijn verschillende soorten dubbel glas: van standaard dubbel glas waar de spouw gevuld is met droge lucht, naar HR glas met een isolerende coating op de ramen tot HR++ glas, waar de spouw gevuld is met gas. Dubbel glas is duurder in aanschaf dan enkel glas, maar verdient zichzelf vanzelf terug.

Driedubbel glas

Wil je nog een stapje verder dan dubbele glazen, dan is er ook nog driedubbel glas, oftewel HR+++ glas. Met deze ruiten isoleer je je woning optimaal. HR+++ glas bestaat uit drie glasbladen met daartussen twee keer een isolerende laag. Deze spouw is gevuld met gas en de glasplaten hebben een coating die ook isoleert. Deze ruiten hebben de hoogste isolatiewaarde en zijn bovendien heel erg sterk. Ze mogen in aankoop duurder zijn, maar ze zorgen jarenlang voor een aanzienlijke daling op uw energiefactuur.

Soorten glas: de isolatiewaarde

Wil je met uw nieuwe glazen besparen op de energierekening? Dan is een indeling op basis van isolatiewaarde interessant. Kies voor HR beglazing en let daarbij op de isolatiewaarde van de verschillende glassoorten. Hoe meer plusjes, hoe beter de isolatiewaarde. Deze wordt de U-waarde genoemd, en drukt de hoeveelheid warmte uit die per seconde, per m² ruit en per graad temperatuurverschil door het raam doorgegeven wordt. Met andere woorden: hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatiewaarde. Kijk op wikipedia.org voor meer informatie over de U-waarde. Lees hieronder meer over de verschillende soorten HR glas.

HR glas

HR glas bestaat uit twee glasplaten met daartussen een isolerende laag. Deze tussenruimte is gevuld met droge lucht. Tussen de glasplaten zit een warmtereflecterende coating. HR glas heeft een U-waarde die tussen 1,7 en 2,0 ligt. Daarmee isoleert het redelijk, maar door de ontwikkeling van isolerende coatings, zoals bij HR+ glas, worden deze ruiten nauwelijks meer geproduceerd.

HR+ glas

Bij HR+ wordt de spouw gevuld met gas dat beter isoleert dan lucht. Ook is bij deze ramen een thermische coating tussen de glasplaten toegepast. Deze glazen hebben een U-waarde van 1,3 tot 1,6 en isoleren dus beter dan HR glas. Voor bouwvergunningen wordt een maximale U-waarde van 1,65 geëist. HR+ glazen komen hiervoor in aanmerking.

hr-glas

HR++ glas

Dit is de meest verkochte ruit door de goede isolerende werking. Ook dit glas bestaat uit twee glasbladen, met daartussen een vulling van edelgas, meestal Argongas. Deze gasvulling zorgt voor een nog beter thermische isolatie. Ook zit er een warmtereflecterende coating op één van de glasbladen. HR++ glas heeft een U-waarde van 1,1 en daarmee een hoge isolatiewaarde.

HR+++ glas

Wil je het beste ruit die verkrijgbaar is? Kies dan voor HR+++ glas. Met een U-waarde van 0,5 tot 0,9 worden er niet beter isolerende glazen gemaakt. In tegenstelling tot andere HR ramen, bestaan deze glazen uit drie glasbladen met daartussen twee spouwen. Deze zijn gevuld met edelgas en op twee van de drie glasbladen is een thermische coating aangebracht.

Glaszetter nodig?

Gratis offertes vergelijken!

Soorten glas: de functie

De derde en laatste manier om ruiten in te delen is op functie. Vaak gaat het hier om isolatieglas met een extra functie. Soms ben je op zoek naar glazen die een specifieke functie vervullen, zoals geluidsdemping of inbraakwering. Ook kun je extra isolatie of brandwering wensen van je glazen. Hieronder lees je meer over glazen met een specifieke functie.

Geluidsisolerend

Woon je langs een drukke weg die veel geluidsoverlast in huis veroorzaakt? Denk dat eens aan geluidsisolerend glas. Deze ramen gaan geluidsoverlast tegen door het geluid terug naar de bron te sturen of door het geluid te absorberen. Dit wordt mogelijk gemaakt door een speciale folie of door een andere opvulling van de spouw. De glazen zullen alle geluid niet geheel buiten kunnen houden, maar kan het wel grotendeels tegenhouden.

Inbraakwerend glas

Dit glas werkt zoals de naam al zegt inbraakwerend. Het zorgt er niet voor dat inbraak niet meer mogelijk is, maar de inbreker wordt vertraagd waardoor een inbraak vaak wordt afgeblazen. Het risico voor de inbreker om gepakt te worden neemt aanzienlijk toe. Je inboedel staat achter deze ramen een stuk veiliger. Inbraakwerend glas is altijd dubbel of driedubbel glas en kan tegelijkertijd ook geïsoleerd worden.

veiligheidsglas

Veiligheidsglas

Wil je glazen die niet snel breken? Veiligheidsglas is in verschillende soorten te krijgen. Gehard glas heeft een thermische behandeling gehad waardoor het tot 5 keer sterker is dan regulier glas. Gelaagd glas bestaat uit twee glaslagen die aan een folie vastzitten. Hierdoor zijn deze glazen moeilijk kapot te krijgen. Veiligheidsglas wordt gebruikt voor glazen deuren of wanden, maar ook als afscheiding van bijvoorbeeld een balkon.

Warmte-isolerend glas

Warmte-isolerend glas is een andere naam voor HR++ glas. Tussen de twee glaslagen wordt naast een gaslaag ook een dun laagje metaaloxiden aangebracht. Deze coating werkt sterk isolerend en is bovendien transparant, je ziet er niks van. Deze glassoort zorgt ervoor dat uw woning in de winter warm blijft en in de zomer koel. Dit is niet voor niets de meest verkochte glassoort.

Zonwerend glas

In gebouwen met veel ramen kan de zon soms voor onnodige en niet prettige warmte binnen zorgen. Zonwering helpt om zonnestralen en buiten te houden, maar zonwerende glazen zijn vaak een fraaiere oplossing. Deze ramen laten zonlicht wel door, maar houdt tegelijkertijd de warmte buiten. Zo heb je wel prettig licht binnen, maar geen onnodige warmte.

glas in lood

Andere glassoorten

Hierboven heb je kunnen lezen over verschillende glassoorten. Die lijst is nog niet compleet, er zijn nog andere soorten ruiten die je in je woning kunt laten plaatsen. Glas-in-lood in een techniek die al lang wordt toegepast en de laatste jaren weer in opkomst is. Met matglas voorkom je ongewenste inkijk en met draadglas houd je indringers buiten. Heb je een kozijn dat niet geschikt is voor modern isolatieglas? Dan biedt een voorzetraam dezelfde voordelen zonder dat je kozijn aangetast wordt. Een glaszetter informeert je graag over de volgende glassoorten:

  • Mat glas
  • Glas-in-lood
  • Draadglas
  • Voorzetramen
  • En nog veel meer

Keurmerken glas

Wil je de ramen van je woning vernieuwen? Neem dan geen enkel risico en besteed deze klus uit aan een vakman. Bekijk ook of het bedrijf een keurmerk heeft of is aangesloten bij een brancheorganisatie. Dan weet je zeker dat je kwaliteit geleverd krijgt. Voor meer informatie over de brancheorganisatie voor vlakgas kijk je op de site van Bouwend Nederland vakgroep GBO. Voor de waarborging van gezondheid en veiligheid van mensen is er het Kiwa-keurmerk. Kijk op kiwa.com voor meer informatie hierover. Het Europese keurmerk voor geteste en veilige producten is de CE-markering. Op de website certification-experts.nl vind je meer informatie over dit keurmerk.

glashandel

Tips om te besparen op de kosten

Wil je zeker weten dat je niet te veel betaalt voor nieuwe beglazing? Bekijk dan de volgende tips en lees hier meer over de prijzen van een glaszetter. Maak goede afspraken met je glasspecialist om onaangename verrassingen te voorkomen. Ook is het verstandig een glashandel uit de buurt te kiezen om de voorrijkosten zo laag mogelijk te houden. De beste tips om te besparen op de kosten op een rijtje:

  • Kies voor een glashandel uit de buurt
  • Maak goede afspraken met je glaszetter
  • Vraag een scherp geprijsde offerte aan

Advies over de soorten glas? Schakel een glaszetter in!

Wil je de beglazing van je woning vervangen met energiebesparend HR++ glas of ben je op zoek naar een specifieke glassoort zoals geluidsisolerend glas?

Een glaszetter uit ons netwerk informeert en adviseert je graag over alle mogelijkheden en glassoorten waar je uit kiest. Een vakman monteert daarnaast de ruiten veilig en op de juiste wijze, zodat je altijd kwaliteit geleverd krijgt. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan via het offerteformulier. Je ontvangt snel een offerte met scherpe prijs!


Glas laten plaatsen?

Vraag een offerte aan en schakel een glaszetter in!

Start nu je aanvraag!